090905

2009-09-05 @ 22:46:26
Idag hade vi våran ceremoni för att minnas och hedra Anneli Edlund, min farmor. Dagen började ta fart runt 11-12 på morgonen då vi fått våra uppgifter för dagen. Jag, mamma och Gun hade ansvaret för dukningen och att skära bröd och osten som skulle serveras medans Frida fixade med blomarrangemanget i rosen templet och runt borden där vi satt och åt. De andra hade såklart också sina uppgifter, men inga som jag direkt la på minnet.

Klockan 13:00 ungefär kom Frida och Jesper för att hinna hälsa lite och hjälpa till med diverse grejer. Klockan 14:00 kom gästerna i en enda stor klunga, hela 40 personer var vi. Vi stod i ca 20minuter och hälsade på varandra och småpratade innan vi gick vidare till rosen templet som farmor så mycket värdesatte och som vart färdigbyggt nästan precis innan hon åkte in till sjukhuset där hon avled. Vi trängde in oss 40 personer i templet, där en pedestal stod i mitten med ett slags fågelbad format som ett hjärta ovanpå. Hjärtat var fyllt med tre blommor som Frida plockat i farmors trädgård. Templet var omringat med vackra rosor av olika slag och jag längtar tills nästa år då vi åker hit och får se hur mycket dom har växt längs väggarna av templet.

När vi hade samlats där så började farfar prata om farmors barndom och om hennes uppväxt, hur dom träffades och vad konsten och böcker betydde för henne under hennes liv. När Frida skulle läsa upp ett brev hon skrev till farmor innan hon avled så började regnet verkligen ösa ner så vi flyttade oss in till ateljén, som farmor kallade det.

Då hon var så sjuk så kunde hon inte ta sig upp för trapporna till den egentliga ateljén så farfar byggde om garaget snabbt och därmed så flyttade hon sig dit och började måla på direkten

Brevet Frida hade skrivit var vacker, rörande och lyckligt samtidigt som det var så otroligt sorgligt. Efter henne så började Solveig prata, farfar och farmors äldsta vänner som dom känt i 40+ år. Efter dom så pratade Crillan, farfars bror som har haft borelia och mått väldigt dåligt under sitt liv då hans fru också gick bort för en tid sen. Då började allas ögon fyllas med tårar. Slutgiltigen så läste Yata upp en dikt om farmor, och om farväl.

Efter våran ceremoni så satte vi oss ner och började äta kräftor som Solveig och Kjell fiskat upp ur deras eget vatten (dom var gudomliga), och så drack vi sockerdricka till. Det var farmors önskemål, att vi skulle äta kräftor och dricka sockerdricka, då det var ett av de bästa nöjen hon haft i sitt liv både som ung och som vuxen.

Efter kräftorna (och jag åt många!) så gick jag Josef Coffe och Jack ut och tog en cigg och en öl och pratade lite generellt (Jack tog inget av alternativen, såklart), tills jag fick en huvudvärk och var tvungen att fly till mitt rum för att försöka sova bort den. Två timmar senare vaknar jag till liv och har fortfarande aningen huvudvärk, men gick upp för att ta farväl av Frida och Jesper som skulle åka hem. Sen satt vi i allrummet och pratade minnen och skrattade gott om allt.

Jag fick ärva en klocka som farmor alltid hade på sig. En väldigt vacker och fin klocka som inte går på batteri utan man får dra upp den själv. Farmor hade en tanke om att batterierna i de moderna klockorna skulle skicka strålningar genom huden och in i blodet så hon köpte den där. Värdet ligger mellan 5000-10 000kr sa farfar, men det är inget som jag lägger märke till. Det som betyder något är att varje gång jag har på mig klockan så kommer jag alltid att ha med mig farmor i tankarna och i hjärtat. Hon var en enastående kvinna med mycket tankar och visdom i sinnet och hon har gjort så mycket gott mot alla i sin omgivning utan att ens be om någonting i gengälld. Det var alltid "Du först, jag sen" för henne.

Jag saknar dig farmor, mest i hela världen. Och jag hoppas du hamnat i ett bra ställe där du kan vaka över oss och se våra framgångar och motgångar i livet, och jag hoppas att du träffat min mormor och din bror Erik.


Imorgon åker vi hem runt 10-11 något sånt och då kommer vi nog hem till 20:00 kan jag tro, då Jocke och dom tar många pauser i körningen. Vet inte än om jag är sugen på att träffa någon imorgon men det återstår att se. Tänker på er där hemma och jag hoppas ni inte haft en alltför tråkig helg utan mig! Vi ses :)

Comments
Postat av: Attentionwhore

Svar: Eller en snoppis i rrröva (man får inte skriva k u k på devote haha)

2009-09-07 @ 17:54:29
URL: http://pequena.devote.se

Comment what you've read:

Name:
Remember me?

E-mail: (will not be published)

URL/Your Blog:

Comment:

Trackback
RSS 2.0
Test