Valborgsmässoafton

2008-04-30 @ 10:36:13
Ja idag är det dagen då alla har en anledning att supa. Men jag satt och funderade lite för mig själv och det dök upp en fråga, som är väldigt bra för jag tror inte någon har den blekaste om svaret.

Varför firar vi Valborgsmässoafton?
Alla vet ju att den 30e april så fyller ju kungen år, och därmed så är det flaggdag. Och jag fick höra av mamma att vi firar denna dag för att hälsa våren välkommen.
Men traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779.
Valborg (ursprungligen Walpurgis), var en helig föreståndarinna, född 710, och enligt legenden så var hon en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland av Bonifatius, ärkebiskopen av Mainz, för att hjälpa till att göra tyskarna kristna. Hon blev sedermera abbedissa i Heidenheims nunnekloster, där hon dog år 779. Några år efter hennes bortgång fördes hennes kvarlevor till Eichstätt för att gravsättas den 1 maj.
Till hennes minne utvecklades en särskild kult under medeltiden, där bl.a. häxtro och motverkandet av onda krafter hade stor betydelse. För att skydda sig mot häxorna började man i Tyskland tända bål, något som egentligen härstammar från keltisk religion.

Nu vet ni det! Hela historien om varför vi firar valborg, och att allt falleri är pga en helig föreståndarinna (eller en engelsk prinsessa!). Nu ska jag väll göra ngt vettigt, hare (:

image30

Comments
Postat av: Emeliè

haha visste inte du det där med häxorna? Det har de ju tjatat om varje år som vi gått i skolan! :P vad gjorde du på de lektionerna under alla de åren? :P PUSS

2008-04-30 @ 16:32:34
URL: http://ingenlust.blogg.se

Comment what you've read:

Name:
Remember me?

E-mail: (will not be published)

URL/Your Blog:

Comment:

Trackback
RSS 2.0
Test